project two. kitchen extension to a grade II listed property

project 2 joint outside

Brief:

The property, although extensive, lacked a spacious family kitchen area. The existing rooms were either large and formal or smaller service rooms. The brief was to create a cooking, eating and relaxing space for smaller gatherings which would also work for informal entertaining in bigger groups.

After looking at the property as a whole it became clear that extending the existing kitchen was the logical way forward.

Approach:

The new space needed to sit comfortably with the existing property internally and externally. Extending the existing kitchen, originally built as a school room, repeating the arched French doors and designing a pitched roof gave it a feel of a traditional orangery lining the walled garden.

By maximising the ceiling height into the eaves the new space is given a high ceiling consistent with the existing property.  Particular attention was paid to the materials, finishes and details to ensure that the extension blended in with existing features and finishes.