project three. interior design of a converted barn

converted barn interior design

Brief:

The property was a converted barn when the clients moved in. This barn had a series of three cramped rooms which lacked natural light or views. The brief was to create a large open family space to eat, cook and relax in.

Approach:

The barn is situated on a hill with wonderful view. In order to make the most of this and link the outside to the internal space, a large glass opening was made to the south gable end.

All the internal walls were removed to form an open-plan area. We decided to position the eating area at the south end to make the most of the stunning views and the terrace. The kitchen was positioned in the middle so the person cooking never felt isolated from other activities. At the other end of the space a wood burning stove was installed providing a cosy seating area to relax in.

In order to keep the space light the – originally dark stained – beams were sanded. To keep the interior as open as possible full height cupboards were built into the wall with doors flush to the wall front and the low walls also help to preserve the sense of open space.