project one. renovation of a grade I listed castle

listed castle renovation

Brief:

The property has had many big changes during its long history; however the kitchen, service rooms and utility spaces had remained firmly in the past. The brief was to convert these dark, draughty spaces into a large kitchen/eating area, larder, utility, boot room, office space and cellar to suit today’s style of living.

Approach:

The new living spaces needed to flow and work well for a busy family where both work from home. It was crucial that historical features and the general feel remained in keeping with the rest of the property. Extremely wide walls and historical arches as well as an existing lift had to be taken into account during this project.

The utility, boot and dog rooms were designed to be the first rooms you pass through when arriving through the new daily entrance, so that by the time you reach the office or kitchen you are clean!

The client is an excellent cook with an extensive kitchen garden. We worked together closely on the kitchen layout and storage requirements and the kitchen now has a pair of French doors allowing immediate access to the kitchen garden. A large window onto the courtyard brings in lots of natural daylight.