project four. conversion of outbuildings into games room and guest accommodation

project 4_joint

Brief:

The clients needed additional guest accommodation and a space away from the house where the children could play and make as much noise as they wanted. It was decided that an outbuilding which could be seen from the house but was far enough away to be independent would be the ideal place.

Approach:

The building was full of interesting features, a combination of brick and stone externally and interesting twisted old beams in the roof. The features were repaired, restored and incorporated within the new design. An old arched opening that had been blocked up was re-opened to form a new glass entrance door. Local craftsmen were used to clean and wax the internal exposed beams, re-roof the building with salvaged tiles and re-point the brick and stone walls with mortar joints matching the traditional methods.

The outbuilding now has a games room with a bar and pool table area on the ground floor providing the space the children needed. The design of the two bedrooms upstairs was kept simple with the beautiful exposed beams being the main feature. The bathroom was fitted with modern classic fittings.

project 4 before